ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το Νικολοπούλειο Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Λάρισας και την Έδρα της UNESCO στην Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή αφορά το πρόγραμμα Teach the Future που δημιουργήθηκε από τον Peter Bishop, Καθηγητή και Ερευνητή της Προοπτικής Διερεύνησης και της Προορατικής Σκέψης και επιβλέπεται στην Ελλάδα από τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, κάτοχο της Έδρας UNESCO στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και της ομάδας αξιόλογων επιστημόνων του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

 

Η Προορατική Διερεύνηση είναι η ικανότητα να οργανώνουμε το μέλλον, διερευνώντας τις σημερινές τάσεις. Είναι αυτή η ικανότητα των χαρισματικών επιχειρηματιών, πολιτικών, οικονομολόγων, επιστημόνων να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

 

Είναι όμως και μια δεξιότητα, ένας τρόπος σκέψης που μαθαίνεται!

 

Στο Dyslexia Friendly ELS στόχος μας είναι να διδάξουμε επικοινωνία όχι απλά μια ξένη γλώσσα. Ξέρουμε ότι οι ιδιαίτεροι μαθητές μας φέρνουν μέσα τους το σπόρο του μέλλοντος και κατέχουν δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες στον κόσμο του 21ου αιώνα. Κριτική σκέψη, Συνεργατικότητα, Εφευρετικότητα, Επίλυση Προβλημάτων και τόσα ταλέντα που εκπλήσσουν ακόμα κι εμάς που τα συναντάμε καθημερινά στην επαφή μας με τα παιδιά.

 

Ωστόσο αυτά τα παιδιά ζουν και εκπαιδεύονται σ’ ένα βαθμοθηρικό σύστημα, σε μια επικριτική κοινωνία όπου το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερο από το είναι, το τι κατέχω είναι σημαντικότερο από το τι μπορώ να προσφέρω, το να είμαι ο πρώτος είναι σημαντικότερο από το να ανήκω σε ομάδα. Σε αυτό το περιβάλλον τα ταλέντα τους υποβιβάζονται και κάποιες φορές υποσκελίζονται εντελώς. Μπροστά τους βρίσκεται ένας καθρέφτης παραμορφωτικός που τους δείχνει μια μικρή και μίζερη εικόνα του εαυτού τους.

 

Βλέποντας αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους να ανησυχούν σχετικά με το εκπαιδευτικό  και επαγγελματικό μέλλον τους θέλουμε να διακηρύξουμε για ακόμα μια φορά την πίστη μας στη δύναμη της Δυσλεξίας! Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το μέλλον τους, πρέπει να πιστέψουμε και να επενδύσουμε σε αυτό το μέλλον. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία για να σπάσουν αυτόν τον ψεύτη καθρέφτη και να σμιλέψουν τον εαυτό τους στην πέτρα, δυνατό και στιβαρό. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όλους εμάς τους υπόλοιπους που θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τον ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο σκέψης τους.

 

Η Προοπτική Διερεύνηση εντάσσεται στη διδασκαλία μας σε όλα τα επίπεδα. Με έμπνευση από το βιβλίο δραστηριοτήτων “Teach the Future – Παίζοντας με το μέλλον” (Peter Bishop, μετ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος), συζητάμε, στοχαζόμαστε, διερευνούμε και παίζουμε με το Μέλλον. Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε αυτή τη δεξιότητα στους μαθητές μας και μαζί να βρούμε στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Με όποια δώρα, όμορφα ή όχι και τόσο, φέρει…

 

*Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο στα Ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.