ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Πέμπτος μήνας συνεχιζόμενης καραντίνας. Χωρίς να υπολογίσουμε την προ καλοκαιριού… Πέμπτος μήνας τηλεκπαίδευσης, δεύτερη σχολική χρονιά ψηφιακού σχολείου. Όλοι οι συνάδελφοι συμφωνούν. Τα παιδιά έχουν κουραστεί. Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Τι  μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε; Πώς να κάνουμε την καθημερινότητά τους λίγο ευκολότερη;

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τα αποκόψουμε από τη μαθησιακή διαδικασία. Όσο κι αν συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειες της τηλεκπαίδευσης, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τη χρησιμότητά της στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε…

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ψηφιακή εξάντληση( digital burnout)

Η ψηφιακή εξάντληση όπως ορίζεται στην επίσημη ιατρική περιοδική έκδοση World Social Phychiatry (https://www.researchgate.net/publication/343724873_Digital_Burnout_COVID-19_Lockdown_Mediates_Excessive_Technology_Use_Stress) ορίζεται από συμπτώματα εξάντλησης, αρνητικής διάθεσης και μειωμένης αποδοτικότητας που οφείλονται στην παρατεταμένη χρήση τεχνολογίας οθόνης.

Αποτελεί, λοιπόν βασική ανάγκη για τα παιδιά να βοηθήσουμε να ανταποκριθούν στις συνθήκες με το λιγότερο κόστος γι αυτά.

 

  1. Μιλάμε γι αυτό.

Μιλάμε για το πώς νιώθουν τα παιδιά, αν βιώνουν αλλαγές στη διάθεσή τους, αν κουράζονται. Σεβόμαστε τις απαντήσεις τους. Οι δυσκολίες για τον καθένα από εμάς δεν βαθμολογούνται ανάλογα με την ηλικία ή την ωριμότητά του. Για κάθε έναν από εμάς το πρόβλημά του είναι πραγματικό, ακόμα κι αν σε κάποιον άλλο φαίνεται μηδαμινό.

  1. Κρατάμε τις απόψεις μας για τον εαυτό μας.

Προστατέψτε τα παιδιά από συζητήσεις που δεν είναι για αυτά. Όσο έντονες απόψεις κι αν έχετε, δεν είναι η περίοδος να τις συζητήσετε με τα παιδιά σας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους. Τα νεύρα μας τεντωμένα. Η λογική και η ψυχραιμία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επικρατήσουν. Μην εκθέτετε τα παιδιά σε ακραίες απόψεις που μπορεί να αποδειχτούν λανθασμένες σε βάθος χρόνου.

  1. Διατηρούμε επαφή.

Δεν είναι τώρα η εποχή για να δώσετε τη μάχη της επιβολής στα παιδιά. Αποφύγετε τις εντάσεις. Υποχωρήστε. Δείξτε κατανόηση. Ιδιαίτερα με τους έφηβους, έχουν χάσει το πολυτιμότερο εργαλείο για να γνωρίσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους –την προσωπική επαφή. Δεν έχουν ανάγκη από επιπλήξεις και τιμωρία. Έχουν ανάγκη από προσωπική επαφή.

  1. Φτιάχνουμε πρόγραμμα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί. Ώρες ύπνου, γευμάτων, εξόδων. Μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη να οριοθετήσουμε τις μέρες μας. Προγραμματίστε κάτι διαφορετικό για το Σαββατοκύριακο, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι απλό όπως μια συγκεκριμένη έξοδος, ένα ιδιαίτερο φαγητό ή ένα οικογενειακό τηλεφώνημα σε φίλους και συγγενείς.

  1. Προσέχουμε την υγεία μας.

Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής και της άσκησης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Τα παιδιά χρειάζεται να τρώνε σωστά. Χρειάζεται να κινούνται και να βγαίνουν όσο το δυνατό περισσότερο στη φύση.

  1. Μοιραζόμαστε το χρόνο οθόνης.

Αυτό που κυρίως δημιουργεί το burn out δεν είναι τόσο ο χρόνος οθόνης. Είναι η έλλειψη διάδρασης και επικοινωνίας που δημιουργείται στην προσωπική επαφή. Δείτε μαζί βίντεο, ταινίες, παίξτε διαδικτυακά παιχνίδια. Το γεγονός και μόνο ότι δεν είστε ο καθένας μόνος του μπροστά σε μια οθόνη, είναι ευεργετικό.

  1. Προσέχουμε τον εαυτό σας.

Για να προσφέρεις βοήθεια πρέπει να είσαι εσύ πρώτα υγιής και δυνατός. Δυστυχώς, οι γονείς το ξεχνάμε πολύ συχνά αυτό. Θυσιαζόμαστε για τα παιδιά μας  και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να βάζουμε πάνω από αυτά. Όμως πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Γιατί είμαστε τα σπουδαιότερα πρόσωπα στον κόσμο για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τους γονείς τους. Ας μην ξεχνάμε πως η ύπαρξή μας είναι το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά μας.  Όχι τα λόγια μας, όχι ο χρόνος μας, όχι τα χρήματά μας. Το γεγονός ότι υπάρχουμε και είμαστε δίπλα τους. Αυτό μόνο!

 

Στο Dyslexia Friendly ELS είμαστε δίπλα σας στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Προσαρμόζουμε τη διδασκαλία μας στις ανάγκες των παιδιών. Η φιλοσοφία μας, η ξένη γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Η συνεργασία με τους γονείς είναι για εμάς το πιο πολύτιμο εργαλείο αυτή την περίοδο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μαζί θα κάνουμε τα καλύτερο για τα παιδιά.