χρόνος για σκέψη

ΕΣΥ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Η τεχνολογία τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια ο τρόπος που επικοινωνούμε, που δουλεύουμε, που μαθαίνουμε και διαμορφώνουμε άποψη έχει αλλάξει εντελώς. Aυτοί οι ρυθμοί κουράζουν. Φοβίζουν επίσης. Οι εξελίξεις μας ξεπερνούν. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τη σκέψη μας σε κουτάκια, σε παπαγαλισμένες φράσεις παντός καιρού. Σε memes και σλόγκαν που μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε και να αναπαράγουμε χωρίς να χρειαστεί να τα πολυσκεφτούμε.

Στη μαθησιακή διδικασία ο χρόνος είναι βασικό χαρτί.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στη μελέτη είναι ίσως ο λιγότερο σημαντικός. Η γνώση χρειάζεται κάποιο διάστημα επώασης στη σκέψη μας για να γίνει κτήμα μας και να αποδώσει καρπούς. Αυτό το σημαντικό χρονικό διάστημα επεξεργασίας, λογικής διεργασίας και κριτικής σκέψης που διαθέτουμε αρχίζει και λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Οι καρποί της σκέψης μας αρχίζουν να πέφτουν απο το δέντρο της γνώσης άγουροι, αγίνωτοι και στυφοί. Έτσι γίνεται κι ο λόγος μας πικρός. Οι σκέψεις δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν, να γλυκάνουν. Όλο και πιό συχνά χρησιμοποιούμε κονσερβαρισμένες απόψεις, μασημένη fast food ρητορική, αφού δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε τα δικά μας λόγια, Να τα αφήσουμε να φουσκώσουν, να ωριμάσουν και να ξεκουραστούν πριν τα προσφέρουμε πίσω στον κόσμο που τα έσπειρε.

Ας αφήσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και τη σκέψη μας. Θα είναι το καλύτερο μάθημα στα παιδιά μας. Ας τα διδάξουμε να επωφελούνται απο την τεχνολογία σε ό,τι της αναλογεί. Την αμεσότητα στη διάδοση της πληροφορίας. Ας κρατήσουμε για εμάς την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, Οι αλγόρυθμοι δεν μπορούν να υπολογίσουν το αντίκτυπο που έχουν οι πληροφορίες στο ανθρώπινο συναίσθημα. Εμείς όμως μπορούμε. Ας πάρουμε δυο λεπτά πριν σχολιάσουμε, κατηγορήσουμε, δηλώσουμε άποψη και προτίμηση για να μπούμε στη θέση του συνανθρώπου μας που θα τα ακούσει. Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο.