05 Σεπ ΠΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ
Η ερώτηση αυτή προβληματίζει τους γονείς και τους ειδικούς. Συγκεντρώνοντας 37 έρευνες που περιλαμβάνουν τις απαντήσεις πάνω από 80.000 μαθητών και των οικογενειών τους, μπορούμε πια να πούμε ότι υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Ας δούμε συγκεντρωτικά τις προτροπές της παραπάνω μελέτης προς τους γονείς:
1. Πιστέψτε στην αξία της εκπαίδευσης.
Μεταδώστε στο παιδί σας την αξία της παιδείας, την εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό σύστημα, το σεβασμό προς τους δασκάλους του. Αν αμφισβητείτε εσείς την αξία του σχολείου, πώς θα πιστέψει το παιδί ότι αξίζει τον κόπο να βρίσκεται εκεί;
2. Επικοινωνήστε με το παιδί σας.
Κάντε του ερωτήσεις που να μην μπορεί να απαντήσει με ναι ή όχι. Ρωτήστε τη γνώμη του για τα γεγονότα της ημέρας, το αγαπημένο του μάθημα, τους φίλους του, τη ρουτίνα του σχολείου. Έτσι θα είστε ενήμεροι και θα μπορέσετε να εντοπίσετε οτιδήποτε ενοχλεί το παιδί, συντομότερα.
3. Διαβάστε μαζί του.
Διαλέξτε μαζί κάποιο βιβλίο. Διαβάστε μαζί, εκ περιτροπής ή μόνο εσείς. Μιλήστε για το βιβλίο που διαβάζετε, βρείτε πληροφορίες για το συγγραφέα, συζητήστε πώς θα αλλάζατε την ιστορία αν την γράφατε εσείς.
4. Οριοθετήστε το χρόνο του.
Κακά τα ψέματα, η αυτοπειθαρχία δεν είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους… Τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους. Εξηγήστε ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και χώρος για τη μελέτη τους. Φροντίστε να είστε οι πρώτοι που σέβεστε αυτόν τον κανόνα.
5. Η ευτυχία δεν αξιολογείται.
Οι βαθμοί αξιολογούν συγκεκριμένες επιδόσεις. Ωστόσο, η μαθησιακή διαδικασία και η προσωπική βελτίωση προσφέρουν πολύ πιο έντονα και διαρκή αισθήματα χαράς , επιτυχίας και αυτοπεποίθησης. Ρωτήστε το παιδί πώς νιώθει το ίδιο με την επίδοσή του και πώς αξιολογεί το ίδιο τον εαυτό του. Συχνά οι μαθητές κάνουν πολύ σωστότερες αξιολογήσεις από τους δασκάλους.
6. Αποτυχία ή ευκαιρία;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αντίδραση των γονιών στην αποτυχία επηρεάζει δραματικά τον τρόπο σκέψης των παιδιών. Αποδείχτηκε ότι αν οι γονείς θεωρούν την αποτυχία σαν ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση, τα παιδιά είναι πιθανότερο να αναπτύξουν θετική στάση ζωής και ψυχολογία νικητή.
7. Τα καταφέρνει όποιος είναι έξυπνος ή όποιος προσπαθεί;
Αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι το να παινεύουμε τα παιδιά για γενετικά τους χαρακτηριστικά δεν τα βοηθάει ιδιαίτερα. Μαθαίνουν να θεωρούν την επιτυχία σαν κάτι που δικαιωματικά τους ανήκει, (γιατί είναι έξυπνα, όμορφα, υπάκουα, κλπ). Αυτός ο τρόπος σκέψης τα φέρνει σε αδιέξοδο μόλις αντιμετωπίσουν την πρώτη πρόκληση. Θυμώνουν, διαψεύδονται, απογοητεύονται. Δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Συνήθως παραιτούνται. Σε όλους μας είναι γνωστές ιστορίες αριστούχων μαθητών που δεν ξεπερνούν ποτέ μια αποτυχία.
Αντίθετα, αν επαινέσουμε τις προσπάθειές τους, τους τρόπους που βρίσκουν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και τους δείξουμε εμπιστοσύνη, τα βοηθάμε να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Έτσι παραμένουν δυνατά, συνεχίζουν τις προσπάθειες και επιτυγχάνουν.
8. Φροντίστε να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Η διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση και η προσωπική υγιεινή είναι τα βασικά εφόδια του παιδιού σας. Επίσης είναι μαθήματα που δεν θα διδαχτεί σε κανένα σχολείο. Το σπουδαιότερο μάθημα του το διδάσκετε εσείς. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά παίρνουν μαθήματα ζωής παρατηρώντας και όχι ακούγοντας. Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας και διδάξτε αυτό το σπουδαίο μάθημα και στα παιδιά σας. Το να αλλάξετε τρόπο ζωής δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη θυσία που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του. Αυτή η πρόκληση είναι το καλύτερο δώρο που φέρνει κάθε παιδί που γεννιέται.
Για το συγκεκριμένο άρθρο αντλήθηκε υλικό και πληροφορίες από την ιστοσελίδα www. innerdrive.co.uk